Doe mee aan de grote voorleesweek


Tijdens de jaarlijkse voorleesweek wordt iedereen aangespoord om voor te lezen. Omdat voorlezen de taalontwikkeling en fantasie stimuleert. Omdat voorlezen nieuwe werelden opent. Voorlezen voedt het leesplezier. Niet alleen bij jonge kinderen, maar ook bij kinderen die zelf al lezen. Iedereen, jong en oud, geniet van mooie woorden. Voorlezen biedt warmte en gezelligheid, het schept een band!

Daarom een warme oproep aan elke buitenschoolse kinderopvang om tijdens de week van 18 tot 26 november 2017 extra aandacht te besteden aan voorlezen! Zet een hele week lang ludieke, originele en speelse voorleesacties op touw en… 

Doe mee...

 

Er zijn honderd en één manieren om aan kinderen voor te lezen. De buitenschoolse kinderopvang is de ideale plek om voorlezen speels en creatief aan te pakken. Enkele ideeën:

  • Tover je IBO om in een groot voorleessalon: bouw verschillende knusse en verrassende (voor)leeshoekjes. Onder de tafel, in de gang, … en waarom niet in een donkere  kelder of in een tentje onder de boom in de tuin?

  • Voorzie stapels boeken, strips, gedichten, … . En bedenk leuke manieren om deze aan te bieden aan de kinderen. Wat denk je bijvoorbeeld van een grote verhalenmachine of verhalenjukebox die is neergestreken in de opvang?

  • Bezoek met de kinderen de BIB of breng de BIB (en de boeken) naar de kinderen in de opvang.

  • Verzin spannende en interactieve voorleesactiviteiten: Koppel een speelse activiteit aan het thema van het verhaal. Laat kinderen zelf verzinnen hoe een verhaal verder gaat of laat ze voorgelezen verhalen creatief verwerken in beeld, drama, dans, muziek en spel. Laat kinderen verhalen verzinnen, vertellen, spelen, … . Maak een eigen poëziealbum of gedichtenmuur.

  • Iedereen kan voorlezen: begeleiders aan kinderen, kinderen aan begeleiders, kinderen aan elkaar, … . Of nodig (groot)ouders uit om te komen voorlezen in de eigen thuistaal.

Meer informatie & inspiratie?

Meer info op www.voorleesweek.be. Op de site vind je ook alle praktische info, kan je alle promotiematerialen gratis downloaden en vind je boekentips van 0- tot 15-jarigen.      

10 voorleestips

1. Bereid je voor!

Kies een boek uit, dat niet te moeilijk is. Neem het boek van thuis mee of leen dit uit bij de plaatselijke bibliotheek, de IBO-bibliotheek, je vriendenkring, … Lees liefst het boek eerst zelf.

 

2. Maak van voorlezen een gezellig moment!

Lees het boek voor op een rustige plek en een goed gekozen moment. Laat de kinderen dichtbij jou komen zitten. Leg je boek op je schoot. Met een groepje kinderen, ga je best tussen de kinderen zitten. Neem voldoende tijd voor het voorlezen.

 

3. Bekijk samen de kaft van het boek

Lees de titel van het boek voor en praat met de kinderen over de kaft. Maak de kinderen nieuwsgierig naar het verhaal. Wie staat er op de kaft? Waar denk jij dat dit boek over zal gaan?

 

4. Geef ruimte aan de kinderen!

Geef kinderen tijd en ruimte om te reageren tijdens het verhaal. Het is heel belangrijk dat kinderen praten en dat de voorlezer zicht krijgt hoe het verhaal bij de kinderen binnenkomt. Alle antwoorden zijn goed. Jij mag vragen stellen zodat er een gesprekje ontstaat.

 

5. Speel in op reacties

Neem opmerkingen van kinderen serieus. Vraag door!

 

6. Voorspel samen het vervolg

Vraag op spannende momenten hoe het verhaal verder gaat. Stimuleer probleemoplossend /creatief denken.

 

7. Besteed aandacht aan de moeilijke woorden tijdens het voorlezen

Vraag wat moeilijk woorden betekenen. Help de kinderen als ze het woord niet kennen/begrijpen.

 

8. Verhoog de betrokkenheid, neem je kind mee in het verhaal.

Maak geluiden bij de leeuw brulde of hij klopte 3x op de deur. Maak bewegingen of beeld uit de muis schrok zich een hoedje

 

9. Maak nog een praatje wanneer het boek uit is

Wat vond jij het leukste in het verhaal? Wie zou jij als vriendje willen hebben? Welke

 tekening vond jij het mooist? Bedenk een leuke activiteit rond het boek.

 

10. Lees het boek meerdere keren voor!
 

Heel veel voorleesplezier!

© Copyright 2018 | KIKO | Alle rechten voorbehouden