2017

Dag van de begeleiding regio Antwerpen-Mechelen

10/10/2017

Tijdens de BBB-dag (Beauty-Brains-Body) op 10 oktober, werden de begeleiders van onze IBO’s uit de regio’s Antwerpen-Mechelen in de watten gelegd.

Fotoalbum

Dag van de begeleiding regio Turnhout

Welke bril zetten we op?

15/9/2017

Inzichten en handvaten om met de toenemende diversiteit in je IBO aan de slag te gaan.

Traditiegetrouw verzamelden de begeleiders en begeleidsters uit de buitenschoolse kinderopvangsector in de Kempen de derde vrijdag van september voor hun jaarlijkse Dag van de Kempense Begeleiding. KIKO sloeg voor de organisatie hiervan de handen in elkaar met Expertisecentrum DoorElkaar, verbonden aan Hivset vzw. De aanwezige deelnemers werden uitgedaagd om letterlijk en figuurlijk eens door een andere bril te kijken. In de kinderopvang werken we dag in dag uit samen met een divers team van collega’s. We vangen honderden kinderen op, die allemaal andere talenten, achtergronden, interesses, talen en verhalen hebben. Deze kinderen brengen elk nog eens ouders mee met hun eigen achtergronden, communicatiestijlen, talen en interesses. Als begeleid(st)er moet je dus continu kunnen inspelen op een divers publiek.

 

Lieve Lenaerts van DoorElkaar gaf in de voormiddag plenair handvaten mee om hier gepast mee om te gaan. Ze reikte andere brillen aan, stretchte onze denkkaders, bewoog onze gemoederen. Na een lekkere lunch werden de opgedane inzichten geconcretiseerd door het spelen van het HICO-spel. De deelnemers deelden honderduit inzichten en ervaringen over omgaan met diversiteit en leerden veel van elkaar. We sloten de dag onder het genot van een stukje fruit of koffiekoek gepast af met het IBO-lied dat we tijdens de vorige editie gecomponeerd hebben: Het was weer een mooie dag.. shalalalala.

Een verslag met sfeerbeelden

2016

Dag van de Kempense begeleider barstte van het talent
Traditiegetrouw verzamelden op de derde vrijdag van september de Kempense begeleid(st)ers buitenschoolse kinderopvang zich voor een vormingsdag. Dit jaar had KIKO de regie in handen en ontvingen ze op 16 september een 160-tal medewerkers van de BKO uit de regio voor een dag die barstte van het talent.

Dat er in de kinderopvangsector ongelofelijk veel talentvolle medewerkers aan de slag zijn, is geen verrassing. Je vindt er begeleid(st)ers die graag bezig zijn met hun handen, anderen die een krak zijn in het voorlezen van verhalen, nog anderen die graag zorgen voor een leuke sfeer door veel te zingen of groepsspelen van nature in goede banen leiden, enzovoort. De begeleid(st)ers uit de buitenschoolse kinderopvanginitiatieven van de gemeenten Balen, Beerse, Dessel, Grobbendonk, Herenthout, Laakdal, Olen, Retie, Rijkevorsel, Vosselaar en Westerlo werden uitgedaagd om op zoek te gaan naar wat nu net hun eigen specifieke talenten zijn.

Elke Busschots (talentcoach) beet de spits af met een talentenreceptie en algemene inleiding op het thema. Vervolgens gaf elk team het beste van zichzelf tijdens de Binkbazaar, een inspiratiemarkt waar ieder team volgens zijn talenten een specifieke inhoud aan gaf. De deelnemers konden zodoende bij elkaar gaan snuffelen en bijleren. Sommigen kwamen vertellen over hun initiatieven voor ouderparticipatie, anderen over hun inclusieve werking. Nog anderen vertelden uitgebreid over hun teamwerking, hun talentenrugzakken of over hun geslaagde (kunstkriebelige) zomeractiviteiten, etc.

 

Na de lunch vond er een hele variatie aan workshops plaats waarin de deelnemers hun eigen talenten konden ontdekken en verdiepen. Er was voor ieder talent wat wils, gekaderd binnen het meervoudig intelligentiedenken van Howard Gardner. Een workshop over filosoferen met kinderen, over inclusie, over muziekbeleving, over verhalen vertellen, over schrijfdans, over wetenschappelijke proefjes, over recyclagekunst, over natuurbeleving, over stilte, over gezelschapsspelletjes etc. De deelnemers deden er een heleboel inspiratie op om terug mee te nemen naar hun eigen werking. Ten slotte werd in een van de workshops een IBO-lied zelf gecomponeerd. We sloten deze prikkelende talentendag dan ook af door met z’n allen uit volle borst dit IBO-lied mee te zingen onder leiding van enkele muzikale talenten! Kortom, moet het nog verteld worden dat vanaf half september de buitenschoolse kinderopvangsector zo mogelijk nog meer bruist van talent?!

© Copyright 2018 | KIKO | Alle rechten voorbehouden