Crossing borders to learn

 

Een week lang, van 6 tot 12 oktober 2013, lieten coördinatoren van initiatieven voor buitenschoolse kinderopvang in het arrondissement Turnhout en medewerkers van SPK vzw/KIKO zich onderdompelen in het Zweedse kinderopvanglandschap.

Een onderdompeling in het Zweedse kinderopvanglandschap

 

Het is de missie van KIKO en van elk IBO in het netwerk om voortdurend te werken aan de kwaliteit van de Kempische kinderopvang. Vandaar deze kijk over het muurtje: hoe wordt kinderopvang in Zweden georganiseerd en wat kunnen wij er van leren? De Scandinavische landen, waaronder Zweden, staan immers bekend om hun gedegen beleid omtrent en hun kwalitatieve organisatie van kinderopvang.

Het bezoek aan 13 initiatieven in en om Stockholm was een blikopener in vele opzichten. Heel wat initiatieven voor buitenschoolse opvang zijn geïntegreerd in de school waarbij vrijetijdspedagogen en leerkrachten samenwerken om de kinderen naast een leerrijke schooltijd vooral ook een creatieve en speelse vrije tijd aan te bieden. In de vrije tijd van kinderen wordt erg veel  ingespeeld op de zelfstandigheid en de creativiteit van kinderen. Kinderen worden aangemoedigd tot eigen initiatief: al vanaf de leeftijd van 1 jaar eten kinderen zelf van porseleinen bordjes waarop ze zelf hun portie opscheppen. Kleurplaten lijken onbestaande. Daarentegen zagen we kinderen druk in de weer achter een naaimachine, met muziekinstrumenten aan de slag in een heuse opnamestudio, dieren uit klei boetseren, … In Zweden spelen kinderen het jaar rond buiten, desnoods ingepakt in dikke sneeuw- en regenpakjes. Slecht weer lijkt er niet te bestaan! Verrijkend waren tot slot de reflectieve momenten waarin ervaringen met elkaar gedeeld en ideeën uitgewisseld werden. Elke deelnemer neemt iets kostbaars mee naar huis, zowel zuurstof voor de dagelijkse praktijk, als visie en ideeën om verder na te denken over de invulling van de eigen werking. 

Lees meer over deze ervaringen met de kinderopvang in Zweden op: www.crossingborderstolearn.blogspot.be

Deze reis werd georganiseerd door SPK vzw/KIKO in samenwerking met Childcare International die voor de begeleiding ter plekke zorgde. Subsidies ontvingen we van het Lifelong Learning Programme 2007-2013, Leonardo Da Vinci, van de Europese Unie. www.childcareinternational.nl

© Copyright 2018 | KIKO | Alle rechten voorbehouden